Hverdager

Jeg er mer enn gjennomsnittlig glad i hverdager. Da jeg var 6 år løy jeg til en hel liten by om at jeg var blitt flyttet opp en klasse fordi jeg var ekstra skoleflink. Læreren min trodde jeg skulle komme til helvete og bli narkoman når jeg ble stor. Jeg ble ikke det. Ingen av delene. Men helt fra så lenge jeg kan huske har jeg fundert over om jeg egentlig er litt smårar? At tankene mine skilte seg fra alle andres. At følelsene mine gikk helt andre veier, og omveier. Som hva trillebårene gjør om natten eller hvor paddene overvintrer. At jeg er kjedelig flink, og blir enda kjedeligere når jeg prøver å være morsom. Men smårar har jeg vært hele livet. Som at jeg teller baderomsfliser på badet og prøver å få det til å stemme med et alfabet? Eller min neste kjærestes forbokstav.

Dette handler om hverdagen. Vanlige hverdager, mange hverdager og viktige hverdager. Mindre viktig er det om det er tekstil eller maleri, eller tegning, eller fortelling – for ofte er resultatet et sted midt mellom alt.

Jeg er en hverdagsnomade og jeg sanker i bunker. Alle dager har sin egen rytme som jeg samler som inntrykk i tekstiler, fortellinger og tegninger. Hver dag har ulike deler av tanker, ikke-tanker, humør, vær, føre, venner, uvenner, kontraster, kjedeligheter, humor, irritasjon og ulike varme- og kuldegrader. Slik bygges også bunkene opp av små biter. Som blir merket av slik dagen er og var. En serviett fra cafeen med den noe overivrige servitøren, en tekstil fra den gamle bunken i kjelleren med farmor-lukt, eller en ferdigpreparert malt lerretsbit fra gjenglemtkurven på skolen. På disse settes inntrykk og tanker, noen ganger blir det mest ord, men ord kan også være tegninger. Hver bunke får sitt eget nummer ut fra når de er laget, en dato og omslag med hyssing. På den måten kan jeg ha med meg det jeg gjør overalt. Når jeg går, når jeg pakker luer, votter, skolesekker og matpakker og 27 andre plagg som skal ut døren hver morgen før 07.54. Arbeidene blir ofte rufset og neste uten unntak abstrakte. Små bunker og fortellinger; som alle tilsammen handler om hverdagen.

Previous
Previous

Nytt semester på KHiO

Next
Next

Skvallerkål - hvem/hva er ugress?